Unettomuus Käypä Hoito, Iäkkäiden Uni Ja Unettomuus - Pdf Ilmainen Lataus

Pitkään jatkunut univaje vaikeuttaa ensimmäisenä monimutkaista päätöksentekoa ja luovuutta. Monotonisissa tehtävissä tarkkaavaisuus vähenee, ja ihminen nukahtelee helposti, vaikkakin rutiinitehtävistä usein selvitään. Myös nopeissa, yllättävästi vaihtuvissa tilanteissa, esimerkiksi liikenteessä reaktiot hidastuvat, mikä lisää onnettomuusriskiä. Lisäksi unettomuus aiheuttaa sydämen tykytystä ja muita autonomisen hermoston oireita sekä kivunsietokyvyn heikkenemistä. Pitkään jatkuneet univaikeudet ja häiriöt voivat aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita ja sairauksia, siksi ne on hyvä hoitaa ajoissa. Lähde: Hyvä Uni Tutustu myös Suomen Unettomat ry:n sivuihin. Unettomuus – Käypä Hoito

Unettomuuden lääkkeetön hoito perusterveydenhuollossa

  1. Hoito
  2. Työikäisten unettomuuden hoito - Työterveyslaitos
  3. Borrelioosi hoito
  4. Duodecim Päivitetty Unettomuuden Käypä hoito -suositus: Tilapäinen unettomuus kuuluu elämään, pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa lääkkeettömyys ensisijaista

​​Unettomuuden hoidossa tutkitaan, mitä tapahtuu silloin, kun ihminen ei kykene nukkumaan. Mitä tapahtuu, kun vireystila ei laske tai nousee uudelleen? Omat ajatuksemme, tunteemme ja toimintamme ovat usein syynä liialliseen vireystilaan. Stressaava elämäntilanne, voimia vaativat suoritukset ja kiireinen toiminta nostavat kehon aktiviteettia niin paljon, että rauhoittuminen illalla voi olla mahdotonta. Omahoito-ohjelma sisältää useita itsehoito-ohjeita, tehtäviä ja asiakasesimerkkejä joiden avulla voit löytää ongelmiisi erilaisia näkökulmia ja ratkaisumalleja. Kuudesta kahdeksaan viikon harjoituksilla on jo todettu muutoksia aivojen toimintaan, jolloin asennoituminen arkipäivän ongelmiin ja haasteisiin muuttuu helpommaksi. Harjoituksia ei tarvitse käyttää orjallisesti juuri sellaisina kuin ne ovat, vaan voit valita itsellesi sopivimmat vaihtoehdot ja harjoitukset. Huom! Jos omahoito-ohjelmasta ei ole apua tai oireesi ovat vakavia, ota yhteyttä lääkäriin tai kokeile Mielenterveystalon oirenavigaattoria, joka ohjaa sinut paikallisten palveluiden piiriin.

Unettomuus – Uniliitto

Joskus lyhytaikainen unilääkehoito saattaa olla tarpeen. Mahdollisesti taustalla olevia sairauksia tulee myös tällöin hoitaa asianmukaisesti. Unilääkkeestä voi olla apua etenkin satunnaiseen unettomuuteen. Tällöin käytössä ovat lähinnä uudet bentsodiatsepiinien kaltaiset unilääkkeet tai unettomuuden hoitoon soveltuvat depressiolääkkeet. Jos näiden lääkkeiden annos nousee käytön aikana suuremmaksi, on se hälytysmerkki. Silloin unettomuuden syytä on etsittävä jälleen aktiivisesti, suunnattava hoito unettomuuden syyhyn ja jätettävä unilääke pois. Primaarin unettomuuden tai aikaerorasituksen hoidossa voi tulla kyseeseen melatoniini. Tämän artikkelin on tarkistanut lääketieteen tohtori ja psykiatrian dosentti, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen 10. 10. 2013. Lähteet: Terveysnetti YTHS Partonen T, Lauerma H. Unihäiriöt. Kirjassa Lönnqvist J, Heikkinen M, Henriksson M, Marttunen M, Partonen T ( toim. ) Psykiatria. 9. painos. Kustannus Oy Duodecim 2011, s. 326 - 345 Käypä hoito - suositus: unettomuuden hoito, Duodecim 2008:124 ( 15):1782 - 94 Muut psyykkiset sairaudet:

Käypä hoito -suositus - Seksuaaliterveys

Käyvän hoidon potilasversiot 15. 2. 2016 Unettomuus on yleinen ongelma, joka vaivaa välillä meistä jokaista. Jos unettomuus pitkittyy ja vaikeutuu sairaudeksi, se edellyttää hoitoa, sillä pitkittyessään se lisää monien sairauksien ja tapaturmien riskiä, heikentää toimintakykyä sekä huonontaa työkykyä ja elämänlaatua. Unettomuutta hoidat ensisijaisesti omatoimisella unenhuollolla: huolehdi unirytmistä, terveellisistä elämäntavoista ja sopivista nukkumisolosuhteista. Tarvittaessa unettomuutta voidaan hoitaa kognitiivis-behavioraalisilla (psykoterapeuttisilla) hoitomenetelmillä ja jopa lyhytkestoisella lääkehoidolla. Et kuitenkaan tarvitse lääkehoitoa, jos nukahtamis- tai univaikeuksista huolimatta heräät aamulla virkeänä ja koet elämänlaatusi hyväksi. Mitä unettomuus on? Tilapäinen unettomuus kuuluu joskus meidän jokaisen elämään. On kuitenkin tärkeää erottaa tilapäinen unettomuusoire ja sairaudeksi kehittynyt ja hoitoa vaativa unettomuushäiriö toisistaan. Unettomuuteen kuuluu toistuvia nukahtamisvaikeuksia, vaikeutta pysyä unessa, yöunien jäämistä liian lyhyiksi tai huonolaatuista unta silloinkin, kun olisi mahdollisuus nukkua.

September 6, 2021