Talo Ilman Sähköliittymää

  1. Talo ilman sähköliittymää 3
  2. Nykyajan mukavuudet ilman kiinteää sähköliittymää | Paikalliset | Itä-Häme

Jukka Heinosen omakotitalo irrotettiin sähköverkosta keväällä. Sähkö tuotetaan auringolla ja aggregaatilla. Jukka Heinonen innostui aurinkosähkön hyödyntämisestä tavoitteenaan täysi omavaraisuus sähkönkäytön suhteen. Pihalla oleva Tesla-sähköauto, hauska, katollinen sähkömopo sekä piharakennuksen katolla kiiltävät aurinkopaneelit kertovat isännän viehtymyksestä sähkötekniikkaan. Talo rakennettiin vuonna 2011 nelihenkisen perheen kodiksi. Lämmitysmuotona on öljylämmitys ja tukena ilmalämpöpumppu. – Vuonna 2017 asennettiin aurinkopaneelit piharakennuksen katolle, ja pian sen jälkeen yhdellä Helsingin-reissulla matkaan tarttui sähköauto, Tesla. Kun Teslan sai kätevästi ladattua aurinkosähköllä, mieleen tuli ajatus, että miksei talonkin sähköntarve hoituisi yhtä helposti, muistelee Jukka Heinonen. Uudenlainen sähköjärjestelmä Siitä alkoi huolellinen suunnittelu. Ensin sähköverkkoon liitetyn aurinkosähköjärjestelmän rinnalle rakennettiin akusto, johon tuotettu aurinkosähkö varastoitiin. Varavoimanlähteeksi hankittiin järeä, 30 kW:n aggregaatti, joka tuottaa sähköä samaan akustoon.

Talo ilman sähköliittymää 3

Järjestelmän ansiosta kiinteistö voi toimia joko sähköverkkoon liitettynä (on-grid) tai kokonaan irti sähköverkosta (off-grid). Järjestelmän toimivuutta ja talouden sähkönkäyttöä pystyy valvomaan ja ohjaamaan tarkasti myös etänä. Keväällä 2019 järjestelmä irrotettiin sähköverkosta väliaikaisesti. Puolen vuoden kokemuksen jälkeen järjestelmä on toiminut moitteettomasti. Aurinkosähkö ohjautuu invertteristä akustoon, jonne latautuu myös aggregaatin tuottama sähkö. Akuston kokonaiskapasiteetti on 47 kWh. Huolloksi riittää ajoittainen akkuvesien tarkistaminen. Omakotitalon sähkönkäyttöä voi valvoa etänä. Virta-, jännite- ja tehotiedot saadaan minuutin tarkkuudella. Irti sähköverkosta kokonaan Heinosen mukaan tuleva talvikausi näyttää sen, irtisanotaanko sähköliittymä kokonaan. Talviaikaan aurinkosähkön tuotanto vähenee, mutta aggregaatti toimii varalla. Ilmalämpöpumppu ja takka toimivat lämmityksen tukena. Aikaisemmin verkkosähköä on käytetty noin 10 000 kWh vuodessa. Nyt väliaikaisratkaisulla verkosta irrottautuneena Heinonen maksaa vain siirtomaksun kiinteää kuukausimaksua muutama kymmenen euroa kuussa.

Muutos on jäänyt monilta huomaamatta. - Aurinkotäyssähkötaloista ei tule vielä pitkään aikaan valtavirtaa. Syynä ovat vanhat uskomukset ja pinttyneet käsitykset. Aurinkosähköä rasittaa se, että ihmisillä on mielikuva 12 voltin tee-se-itse virityksistä, jotka riittivät sähkölampun ja tv:n pyörittämiseen. Lehtonen ei suosittele aurinkosähköä kaikkiin pienkohteisiin. Järkevin se on niissä kohteissa, joihin kiinteän liittymän rakentaminen tulisi kalliiksi. - Asiakkaamme teki ensimmäisen mökin uudelle kaava-alueelle ja olisi joutunut yksin maksamaan korkean liittymähinnan, joten aurinkosähköinvestoinnille tuli katetta. Mikäli kiinteistö sijaitsee jo rakennetun alueen yhteydessä, on kiinteä liittymän halvempi, jolloin ero aurinkosähkön hyväksi pienenee. Aurinkosähköllä ajoittain syntyvää ylikapasiteettia voi myydä verkkosähkön tuottajalle, joten kyse on myös tulolähteestä. - Kiinteän sähkön hintakehitystä ja tulevia kuluja ei voi ennustaa. Aurinkosähkön etuna taasen ovat kertakulut, minimaaliset varaenergiakulut sekä riippumattomuus energian hinnan kehityksestä.

Isommissa talouksissa oma sähköntuotanto vaatii vielä järeät investoinnit ja tekniikan, mutta esimerkiksi kesämökeissä pärjätään pienemmälläkin. Kun aurinkosähköjärjestelmään liitetään akusto, se yleensä riittää, jos mökillä on käyttöä vain kesällä. Talviajaksi aggregaatti on tarpeen. Erityisesti pienet, tyhjilleen jääneet tai perikunnille siirtyneet kesämökit maksavat verkkopalvelusta perusmaksua, vaikka energiankulutusta ei ole ehkä ollenkaan. Mitä sitten sähköverkosta irrottautuminen tarkoittaa käytännössä? Mahdollisuuksia on useita. 1. Sähköliittymän irtisanominen Sähköliittymän voi irtisanoa, jolloin sähköntoimitus päättyy, liittymä puretaan eikä sähkölaskujakaan enää tule. Jos tilanne kohteessa muuttuu ja verkkosähköä tarvitaankin taas, kiinteistöön on hankittava uusi sähköliittymä senhetkisellä liittymismaksulla. 2. Siirto ylläpitotilaan Sähköliittymän voi siirtää ylläpitotilaan. Silloin liittymä irrotetaan sähköverkosta ja sähköntoimitus päättyy. Liittymä kuitenkin pysyy olemassa, ja kiinteistö voidaan myöhemmin kytkeä uudelleen verkkoon pienin kustannuksin.

Nykyajan mukavuudet ilman kiinteää sähköliittymää | Paikalliset | Itä-Häme

  • Talo ilman sähköliittymää karaoke
  • Talo ilman sähköliittymää de
  • Talo ilman sähköliittymää 2
  • Talo ilman sähköliittymää
  • Porrastettu talo
  • Talo ilman sähköliittymää 3
  • Syysloma oulu 2019
  • Suomen väkiluku 2020 fund
  • Autohuolto e ja m mäkelä ky
  • Clas ohlson itäkeskus aukioloajat 24
  • Talo ilman sähköliittymää in the bible

Hintava järjestelmä maksaa itsensä takaisin Parikkalan omavaraissähköinen talo on herättänyt kiinnostusta, ja Heinosille piipahtelee tuon tuostakin väkeä tutustumaan. – Akustoja ei omakotitaloissa ole juurikaan ollut. Niitä käyttää teollisuus. Siksi tämä kiinnostaa. Heinonen on järjestänyt talossaan myös esittelytilaisuuden ulkopuolisille alan toimijoille ja asiasta kiinnostuneille. Säästöjen hakeminen ei ollut Heinosten hankkeen päätavoite, vaan kiinnostus asiaan. Järjestelmä maksoi noin 30 000 euroa. Osviitaksi takaisimaksuajasta Tuunanen laskee, että tällainen järjestelmä asennettuna taloon, jossa sähköliittymä maksaa 7 000–8 000 euroa ja sähkönkulutus on 10 000 kW vuodessa, toisi noin 1 500 euron säästön vuodessa. Järjestelmä ei vaadi viranomaistarkastuksia, mutta ilmoitus sähköyhtiölle on hyvä tehdä. Pakollista se on silloin, kun kiinteistönomistaja haluaa myydä ylijäämäsähköään sähköyhtiölle. Anna-Liisa Pekkarinen, teksti Pentti Vänskä, kuvat

Paikalliset 15. 3. 2018 18:15 Jäätynyttä lunta ei raavita väkisin irti aurinkopaneeleista. Aurinko hoitaa sulatuksen maaliskuussa pikavauhtia. Esa Arvekari Heinolaan, idyllisen järven rannalle mökin rakennuttanut Taimi Tikko aikoo nauttia tulevasta lomailusta ilman ainuttakaan sähkölaskua. - Mökkiini ei vedetty lainkaan sähköliittymää. Lattialämmitys ja kodinkoneet pyörivät aurinkosähköllä, hän myhäilee. Sähköliittymä olisi maksanut syrjämökille 48 000 euroa. Aurinkosähköjärjestelmä maksoi Tikolle alle puolet liittymän hinnasta. - Mikä parasta, se oli kertainvestointi, joten mökin pito tulee olemaan halpaa. Halusin mökkiin sähköt, koska en osaa lomallakaan tinkiä perusmukavuuksista. Pitää olla hyvä keittiö, kodinelektroniikka ja lämmintä ympäri vuoden, hän perustelee. Uudet aurinkopaneelit ja akkuteknologia mahdollistavat rantasaunojen sekä pienten loma-asuntojen ja omakotitalojen täyssähköistyksen. - Kylmimpinä talvikuukausina tarvitaan apuenergialähteenä aggregaatti, täsmentää Päijät-Hämeen Sähkö- ja data oy:n toimitusjohtaja Markku Lehtonen.

Jos liittymä irtisanotaan kokonaan, siirtomaksutkin loppuvat, mutta jos järjestelmä joudutaan liittämään uudelleen verkkoon, tarvitaan uusi liittymä ja useamman tuhannen euron suuruinen liittymismaksu tulee uudelleen maksettavaksi. Päätöstä on harkittava tarkkaan, mutta ajatus omavaraisuudesta kiehtoo. Jos Heinosen järjestelmä toimii moitteettomasti, sähköliittymä irtisanotaan lopullisesti keväällä 2020. Entä kuinka paljon investointi on maksanut? Kuinka pitkä on takaisinmaksuaika? – Investoinnille on kertynyt hintaa noin 30 000 euroa. Ratkaisut ovat monessa kohtaa uniikkeja, eikä vastaavia löydy. Takaisinmaksuajaksi ei riitä yksi ihmisikä, mutta tekniikka on mielenkiintoista ja uusien ratkaisujen kehittäminen ja löytäminen palkitsee. Seuraavaksi öljylämmityksen voisi korvata maalämmöllä, suunnittelee Heinonen. Sähköomavaraisuus kiinnostaa etenkin pieniä sähkönkäyttäjiä Aurinkopaneelien yleistyminen on herättänyt ajatuksia sähköomavaraisuudesta. Etenkin pienillä sähkönkäyttäjillä siirtomaksujen osuus sähkölaskusta on saanut miettimään, pystyisikö sähköenergian tuottamaan kokonaan omin voimin.

September 6, 2021