Mitä Tarkoittaa Franchising

Franchising tuli 1970-luvulla autonvuokraus- ja -pikaruokaketjujen mukana Suomeen. Ensimmäinen suomalainen franchising-antajayritys oli tiettävästi Seppälä, mutta tänä päivänä franchisingketjuja löytyy meillä jo lähes kaikilta toimialoilta. Sanana franchising on suomalaisille vielä jokseenkin outo, vaikka se on "selvää" suomen kieltä. Tämä englantilaisperäinen sana otettiin viralliseksi suomenkieliseksi termiksi vuonna 1999, jolloin luovuttiin kielitoimiston käännöksestä, luvakkeesta. Franchisingtoiminnan määritelmiä näkee hyvin monenlaisia asiayhteydestä ja esittäjästä riippuen.

Mitie tarkoittaa franchising vs

tarkoittaa
  1. Kruunukaluste kiinteistöt kangasala
  2. Mä Jäin Kiinni Asfalttiin - J. Karjalainen - VAGALUME
  3. Mitie tarkoittaa franchising vs
  4. Lauantai ilta mamba
  5. Palkan sivukulut | Kauppalehti.fi
  6. Kiinalainen rovaniemi xiang long
  7. Mitie tarkoittaa franchising companies
  8. Lennot Berliiniin | Apollomatkat
  9. Lainaa 1000
  10. Ota vegaanihaaste vastaan! Tässä ruokalista viikoksi | Soppa365
  11. Timberwise | Suomen kaunein koti
  12. K market loviisa rauhala 2016

Suomen kielen lautakunta 1/1988 Franchisingilla tarkoitetaan eräänlaista vuokralaisyrittäjyyttä, jossa päämies antaa valtuuttamalleen yrittäjälle oikeuden käyttää sovittua maksua vastaan päämiehen toiminimeä ja kaikkea siihen kuuluvaa. Sana franchising esiintyy talouselämän kielenkäytössä tiheään, eikä sille ole löytynyt hyvää suomenkielistä vastinetta; myöskään Pohjoismaiden kielisihteeristö ei ole keksinyt sille hyviä omakielisiä vastineita muihin pohjoismaisiin kieliin. Päätettiin tarjota käyttöön Esko Koivusalon esittämää vastinetta luvake. Sen avulla voidaan muodostaa joukko tarvittavia yhdyssanoja, esim. luvakkeenantaja, luvakkeenottaja, luvakeyritys, luvakesuhde, (toimia) luvakepohjalla, ja johdoksia, esim. luvakkeistaa ja luvakkeinen.

Franchising-antajalle suurin hyöty on seurausta pienistä keskusorganisaation kustannuksista ja siitä johtuva markkinapotentiaali, yksiköiden toiminnan kustannustehokkuus ja nopean kasvun mahdollisesta rahoittamisesta. Franchising-ottajalle etuna on valmiiksi testattu ja toimiva konsepti, tunnettu nimi, minimoidut riskit, rajoitettu alkuinvestointi sekä suurtoiminnan tuomat muut edut. Franchising-antaja tarjoaa jatkuvasti tukea yrittäjälle. Franchising-yrittäjäksi pyrkivän on tutustuttava ketjun toimintaan tarkasti ennen toiminnan aloittamista. Kuten yleensäkin yritystä perustettaessa, on rahoitus järjestettävä, liiketoimintasuunnitelma tehtävä sekä oltava tietoinen mihin ryhtyy. Franchising-sopimus tehdään yleensä noin kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen sopimusta jatketaan vuosittain. Toiminnan voi lopettaa sopimuksen päättyessä, mutta erityistapauksia varten sopimuksessa on pykäliä toiminnan loppumista koskien. Franchising-ketjua suunniteltaessa on aloitettava sopivan konseptin rakentamisesta.

Mitie tarkoittaa franchising llc

mitie tarkoittaa franchising association

Määritelmän mukaan franchising on siis kahden yrityksen välinen yhteistyömalli. Yhteistyösuhteessa franchising on toiselle (franchisingantajalle) vaihtoehtoinen liiketoiminnan kasvu-/levittäytymistapa ja toiselle (franchisingottajalle) yrittäjyyden tai yritystoiminnan harjoittamistapa. Franchisingantaja laajentaa liiketoimintaansa yhteistyökumppaniensa avulla samalla, kun franchisingtoiminnasta tulee sille uusi liiketoiminnan alue. Franchisingottaja saa franchisingantajalta käyttöönsä liiketoimintamallin ja sen hyödyntämiseen liittyvän tuen, joiden avulla se liike-/yritystoimintaansa harjoittaa. Franchsingottaja on yritys, jonka omistajana voi olla yksi tai useampia henkilöitä tai yhteisöjä. Franchisingottajayrityksiä on ketjussa yleensä useita, jotka tekevät franchisingantajan kanssa samansisältöisen yhteistyösopimuksen. Yritykset muodostavat verkoston, jossa ne toimivat tiiviissä, ohjatussa yhteistyösuhteessa. Franchisingtoiminnan elementit - Franchisingyhteistyösuhteessa on kaksi osapuolta: franchisingantaja ja franchisingottajat, jotka ovat sekä taloudellisesti että juridisesti itsenäisiä yrityksiä, mutta harjoittavat toiminnallista yhteistyötä (mm.

Konsepti täytyy hioa monistuskelpoisksi. Lähtötilanteen selvittäminen on ensimmäinen vaihe ketjua rakennettaessa, millaiset markkinat ketjulla on, ketjun arvot, toiminta-ajatus ja liikeidea, mitä tarjoamme ja kenelle ja miten. Ketjulle on laadittava strategia. Visiot, menestystekijät, painopiste ja toiminta-alue määrittävät ketjun strategian. Ketjulla on oltava päämäärä, minkä saavuttamiseksi toimitaan tietyllä tavalla. Koska ketjun yrittäjät toimivat samoin kuin franchising-antajayritys, on ostot, markkinointi ja seuranta järjestettävä niin, että se on mahdollista toteuttaa. Taloudelliset ennusteet lasketaan ja kaikesta tehdään riskianalyysi. Kun toiminta on näiltä osin toimiva, voi yrittäjä käynnistää franchising-toiminnan rekrytoimalla yrittäjiä ketjuun. Franchising-keskuksen tehtävänä on kehittää ketjun toimintoja jatkuvasti toiminnan käynnistyttyä. Jokaisella ketjulla on omat toimintatavat, prosessit ja päämäärät. Joskus nämä poikkeavat toisistaan paljonkin, mutta perusajatus toiminnasta on kuitenkin sama.

markkinoinnin, hankintojen ja hallinnon alueilla) keskenään. - Franchisingantaja on kehittänyt käytännössä testatun, mallinnetun ja dokumentoidun liiketoimintamallin eli konseptin, jonka käyttöoikeuden se luovuttaa franchisingottajalle. Kaikki ketjuun kuuluvat yksiköt toimivat mallinnetun konseptin mukaisesti. Konseptiin kuuluu yhtenäisten tuote-/palveluvalikoiman, toimintatapojen ja työvälineiden lisäksi yhdenmukainen, yleensä markkinoilla laajasti tunnettu yrityskuva eli brandi. Tavoitteena on, että asiakas saa samat palvelut samalla laatutasolla jokaisesta ketjun yksiköstä. - Osapuolet solmivat kirjallisen franchisingsopimuksen, jossa yhteistyön periaatteet sovitaan, ja jolla konseptin käyttöoikeus luovutetaan. Sopimusten vähimmäiskestoaika on yleensä sidottu liiketoiminnan tuottotavoiteaikatauluun. - Sopimuksella franchisingottaja – ketjusta riippuen - voi saada (jopa yksin)toimintaoikeuden johonkin maantieteelliseen markkina-alueeseen. - Franchisingottaja suorittaa franchisingantajalle ns. franchisingmaksuja-, joita vastaan se saa franchisingantajalta konseptin käyttöoikeuden (kaikkine siihen kuuluvine osaamisineen, apuvälineineen, menetelmineen, yritystunnuksineen jne. ), koulutuksen, jatkuvan seurannan ja ohjauksen, erilaisia tukipalveluita sekä ketjun tuomia yhteistyöetuja (hyvät ostoehdot, tunnettu yrityskuva, yhteismarkkinointi, jatkuva kehitystoiminta jne. ).

mitie tarkoittaa franchising property
  1. Halvat lennot turkkiin
  2. Hagelstam huutokauppa
  3. Lankadominanssi kahdella langalla
  4. Kehittämistyön menetelmät uudenlaista osaamista liiketoimintaan
  5. Naudan ulkofile pihveiksi
September 4, 2021